donderdag 14 februari 2013

Hoe kort een verhaal wel kan zijn


Gisteren plaatste ik een aantal Six Word Stories. Er wordt aangenomen dat het kortste verhaal, "For sale: baby Shoes, never worn", van Hemingway komt. Hoewel een artikel in De Standaard van 4 februari jl. dat in vraag stelt. Volgens dat artikel moet het zijn: "Little Shoes, never worn", en stond dat in een blad van 1917. Over een moeder die haar kind verkoren (sic) had. Ik vermoed dat de vrouw haar kind verloren was. Wat er ook van zij, als je deze regel beschouwt als een verhaal, dan is die slechts vier woorden lang. En waarom niet?

In de geschiedenis zijn er wel kortere zinnen geschreven, die voor een verhaal kunnen doorgaan. Ik doe even een kleine greep:

Ik ben God niet.

God is dood.

God zwijgt.


Zijn of niet zijn.

Zijn of niet.

Ik ben.


Dat varieert van vier tot drie tot twee, en een enkel zelfstandig naamwoord kan op zich veel zeggen:


Liefde

Wereld

Adem

Lucht


Zelfs vragende voornaamwoorden en bijwoorden kun je op de keper beschouwd meenemen in dit verhaal:


Waarom

Wanneer

Waar

Wie

Toen

Hier

Gisteren


Toegegeven, op de duur klinkt het een beetje belachelijk. Grotesk. Je kunt het niet gek genoeg verzinnen. Zoals niet alles wat wordt geschreven binnen de vorm van een haiku echt een haiku is, spelen een boel andere elementen een rol waarom we iets een verhaal noemen. En toch weten we niet altijd te onderscheiden waarom we dat bij de ene regel of tekst wel doen en bij de andere niet. Ik raak er zelf niet altijd aan uit, laat me dus eindigen met een grap:

Hij staat voor de deur
Ach ja, de bel doet het niet
Dan zal ik kloppen

Is dit een haiku of een verhaal? Het eerste zeker niet, ondanks de vorm. Het tweede? Misschien. Al weet je het niet zeker en lijkt het twijfelachtig. Toch vertelt het iets.

En u had het natuurlijk herkend, het is gebaseerd op de kinderserie Samson. Not my cup of tea, but... Hoe kort kan een verhaal wel zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten